Gmail levelezőrendszer Google csoportok
  Mezőnyárád község honlapjaBAZ megye honlapjaMagyarorszag.hu

Kezdőlap arrow Info és programajánló arrow Gyermekvédelmi kedvezmény és hátrányos helyzet
Gyermekvédelmi kedvezmény és hátrányos helyzet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváthné Gomány Judit   
 Tisztelt Szülők!

Tájékoztatom Önöket, hogy a 2013. szeptember 1-től hatályos Formanyomtatvány a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény megállapításához és felülvizsgálatához (A lap), és a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet fennállásának megállapításához (B lap) a települési önkormányzat jegyzőjéhez nyújtható be. Letölthető nyomtatvány

 Az érintett gyermekek köre:

- 20 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező gyermek;

- 23 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali tagozaton középfokú tanulmányokat folytató gyermek;

- 25 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató gyermek;

- korhatárra tekintet nélkül a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény megállapításakor a család  jövedelmi  és vagyoni helyzetét vizsgálják (Alap).

A hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet fennállásának megállapítása:

- Amennyiben a gyermek, gyermekek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága már megállapításra került  a B) lap önállóan is benyújtható oly módon, hogy ahhoz kitöltve csatolni kell az A) lap I. Személyi Adatokra vonatkozó részének 1-3. pontjait tartalmazó részét.

- Amennyiben új kérelemről van szó  az A lap és a B lap együttesen nyújtandó be.

Hátrányos helyzetű gyermek: az a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek, aki esetében az alábbi körülmények közül (szülők alacsony iskolai végzettsége; alacsony foglalkoztatottsága; elégtelen lakókörnyezet, lakáskörülmény)  egy fennáll.

Halmozottan hátrányos helyzetű gyermek: az a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek, aki esetében a három körülmény közül legalább kettő fennáll.

Vizsgált körülmények:

- alacsony iskolai végzettség (melynek igazolása a kérelmen megtett önkéntes nyilatkozattal történik): a gyermeket együtt nevelő mindkét szülő, a gyermeket egyedül nevelő szülő, illetve a családbafogadó gyám legmagasabb iskolai végzettsége alapfokú.

- alacsony foglalkoztatottság (melynek fennállását az eljáró hatóság ellenőrzi):  a gyermeket nevelő szülők bármelyike vagy a családbafogadó gyám a szociális törvény szerinti aktív korúak ellátására (foglalkoztatást helyettesítő támogatás vagy rendszeres szociális segély) jogosult vagy a kedvezmény igénylésének időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig álláskeresőként tartotta nyilván a munkaügyi központ.

- elégtelen lakókörnyezet, illetve lakáskörülmény (környezettanulmány készítése, a gyermek és szülei életkörülményeinek felmérése a települési önkormányzat polgármesteri hivatalának ügyintézője vagy a családsegítő munkatársa által): a gyermek(ek) az eljárás során felvett környezettanulmány szerint félkomfortos, komfort nélküli vagy szükséglakásban, illetve olyan lakáskörülmények között él(nek), ahol korlátozottan biztosítottak az egészséges fejlődéshez szükséges feltételek.

 
< Előző   Következő >

Életképek iskolánkról

20131015_2075570551_dsci0097.jpg

Partnereink


 



 
© 2024 Szederkényi Anna Tagiskola Mezőnyárád hivatalos honlapja
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.