Gmail levelezőrendszer Google csoportok
  Mezőnyárád község honlapjaBAZ megye honlapjaMagyarorszag.hu

Kezdőlap arrow Iskolánkról arrow Hagyományok arrow Váltófutóverseny
Szolnoky Jenő váltófutóverseny PDF Nyomtatás E-mail
A váltóverseny története
1975 januárjában támadt az ötlete Szolnoky Jenőnek, a mezőnyárádi iskola akkori igazgatójának, hogy az általános iskolás korú gyermekeknek tömegversenyt szervezzen, mindjárt az atlétikai versenyek kezdetén, tavasszal.

A gondolatot tett követte és az Ő kezdeményezésére, az akkori Járási Úttörő Elnökség, valamint az ÁIST (Általános Iskolai Sporttanács) támogatásával, hazánk felszabadításának 30. évfordulójára - az akkori ideológiának megfelelően - MEZŐNYÁRÁD községen keresztül, a járás valamennyi iskolája, illetve úttörőcsapata részére VÁLTÓFUTÓ VERSENY-t írtak ki. A verseny létrejöttében kiváló érdemeket szerzett Szabó Gyula testnevelő tanár is, aki akkoriban az Úttörő Elnökségben dolgozott.

Az ötlet annyira életképesnek bizonyult, hogy a verseny a mai napig része a versenynaptárnak.
Az eredeti versenykiírás:

 

Az első versenyre 1975. április 4-én került sor. Az alapító iskolák Kács, Mezőkeresztes, Mezőnagymihály, Sály, Szomolya és Mezőnyárád iskolái illetve úttörőcsapatai voltak. Ők tehát a vándordíj alapító iskoláinak számítanak. Az első versenyen 110 leány és 120 fiú tanuló vett részt, összesen 330 sportoló gyermek. Mindjárt az indulásnál teljesült az az elképzelés, hogy ez a verseny tömegeket mozgasson.

A kupa első védője a mezőnyárádi iskola lett. A jegyzőkönyv aláírói pedig Tóth József (Szomolya), Szabó Gyula (Mezőkeresztes), Tóth Béla (Mezőnagymihály) és Szolnoky Jenő (Mezőnyárád) kollégák voltak.

Az 1976-ban megrendezett versenyen tovább bővült a résztvevők száma: Bükkábrány, Tard és Vatta községek iskolái is csatlakoztak. 1977-ben Tibolddaróc, 1978-ban Cserépváralja és Borsodivánka iskolái jöttek el.

A mezőkövesdi iskolák 1980-ban jelentek meg először (Mezőkövesd 1.sz. iskola, Mezőkövesd 3. sz. iskola) a versenyen. Ugyancsak ebben az évben láttuk vendégül a szentistváni iskola versenyzőit. A mezőkövesdi 2.sz. és 4.sz. iskolák és Cserépfalu 1981-től kapcsolódtak a vetélkedéshez.

A bogácsi iskola 1985-ben jött el és végül a bükkzsérci iskola 1995-ben tisztelte meg a versenyt részvételével.

Természetesen nem minden felsorolt iskola vett részt minden versenyen. Két iskola dicsekedhet azzal, hogy minden eddigi (24 verseny) váltóverseny résztvevője volt: Mezőkeresztes és Mezőnyárád iskolái. Mezőnyárád esete természetes és érthető, hiszen a rendező számára ez kötelező. A mezőkeresztesi iskola részéről már más: kiváló teljesítmény és hűség az eseményhez.

Kiemelkedő ebből a szempontból a tibolddaróci iskola teljesítménye is, ők 21 alkalommal voltak résztvevők.
Ahogyan az évek múltak, a verseny egyre jobban kiteljesedett. Ennek bizonyítására álljon itt egy-két adat.
Az 1982-es versenyen 16 iskola 890 tanulója vett részt. De említést érdemelnek:
     1985-ben      16 iskola      810 tanulója,
     1981-ben      14 iskola      790 tanulója,
     1980-ban      14 iskola      720 tanulója,
     1986-ban      15 iskola      680 tanulója vett részt a versenyen.
A legalacsonyabb versenyzőlétszám 1979-ben volt, amikor 260 tanuló versenyzett a díjakért.
Az 1976-os verseny azért volt emlékezetes, mert Mezőkeresztes és Mezőnyárád csapata egyformán 31-31 pontot szerzett, de Mezőnyárád lett az első a több első helyezés miatt.
A kiírás szerint az összetett kupát első ízben Mezőnyárád csapata vitte el véglegesen, háromszori egymást követő elsősége okán.
Mezőnyárád csapata az első öt versenyt zsinórban nyerte meg. Ez a hegemónia 1980-ban szakadt meg, amikor Mezőkövesd 3.sz. iskola 1980-ban megjelent a versenyen. Mezőnyárád a verseny története során még két alkalommal szerezte meg az első helyet (1995-ben és 1996-ban).
1979-ben a mezőnyárádi és mezőkeresztesi iskola között eldönthetetlen holtverseny alakult ki. Egyezett a pontszámuk és az összes helyezések száma is. Ezért a kupa védője fél-fél évig a két iskola volt.
1980-tól a VÁLTÓFUTÁS a következők szerint változott: bekapcsolódtak a mezőkövesdi iskolák is. Az Úttörő Elnökség nemenként és korcsoportonként 1-1, összesen 6 új serleget adományozott. Ezek elnyerésének feltételei azonosak a pontverseny győztesének felajánlott kupáéval. Tehát a végleges elnyerésükhöz három egymás utáni vagy öt megszakításos győzelem kell a megfelelő korcsoportban.
A mezőkövesdi 3-as számú iskola győzelmi sorozata 1980-ban kezdődött és az első széria 1984-ig tartott, öt egymást követő győzelemmel. Elsők lettek még 1987-ben, 1994-ben és a két legutolsó - 1997-es és 1998-as vetélkedésen.
1982-től a versenyek ügyintézését Tóth Sándor kolléga vette át.
Az 1985-ös verseny a "felszabadulás" 40. évfordulója jegyében zajlott. Ezt a versenyt a mezőkövesdi 2. számú általános iskola nyerte. Ettől kezdve egy év kivételével (1987-ben második) egészen 1993-ig elsők voltak a versenyben (8 első hely). 1994-től érthető okok miatt, elmaradtak a versenyekről.
Az összesített pontversenyek sorában még a mezőkeresztesi általános iskolát kell megemlíteni. Ők még a versenyek elején, 1979-ben lettek holtversenyben elsők.
1991-ben először a váltóverseny eredményeit számítógéppel összesítik, kezdetben Tóth Sándor kolléga, később irányításával az iskola tanulói.
1993-ban a mezőkövesdi Mező Ferenc Általános Iskola felajánlása szerint - ebben az évben először - ha ők korcsoportonkénti első helyet szereznek, akkor csak oklevélre számítanak, a kupát annak a korcsoportnak a második helyezettje kapja. Az előbbiek alól kivételt képez az összesített verseny.
1997-ben a technikai értekezleten Szabó Gyula a mezőnyárádi iskola egyetértésével előterjeszti, hogy a versenyt nevezzük el az alapítóról, Szolnoky Jenőről "Szolnoky Jenő Váltóverseny"-re.
Így jutottunk el a verseny történetében a 25. alkalomhoz, amikor is az előző indítvány megvalósult.
 
Óhatatlanul fogalmazódik meg bennünk, hogy miért lett ilyen sikeres ez a versenysorozat?
Több okát látjuk:

- olyan kiváló testnevelők bábáskodtak a születésénél, mint az alapító Szolnoky Jenő, az életbetartásáról pedig Dobay László, Kubinyi József, Szabó Gyula testnevelők gondoskodtak,

- a nyárádi nevelőtestület olyan lelkesedéssel és hozzáértéssel rendezi meg évről évre a vetélkedést, hogy az példamutató,

- a községi tanács vezetője Stefán János a tanácsi időkben, dr. Horváth László, majd Sárosi Ferenc polgármester pedig a jelenben mindig szívügyüknek tekintették a versenyt,

- és nem utolsó sorban a környék iskoláinak és testnevelő tanárainak köszönhető a siker.

 

 

 

 

 

Életképek iskolánkról

20140317_1439620066_dsc00073.jpg

Partnereink


 



 
© 2024 Szederkényi Anna Tagiskola Mezőnyárád hivatalos honlapja
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.