Jelenleg 1 vendég online
Gmail levelezőrendszer Google csoportok
  Mezőnyárád község honlapjaBAZ megye honlapjaMagyarorszag.hu

Kezdőlap arrow Ez történt... arrow Mobiltelefon, mint hulladék
Mobiltelefon, mint hulladék PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Gábor Éva   
 Tegyünk együtt saját és Földünk egészségéért! 

 A mobil telefonok, e-kütyük készítésekor értékes anyagokat használnak fel, melyek a periódusos rendszer számos fontos elemét tartalmazzák (pl. arany, réz, alumínium, vas, palládium, wolfram). A Föld nyersanyag készletei végesek, így sürgető, hogy ezeket az anyagokat a különböző hulladékok begyűjtésével és újrahasznosításával visszanyerjük.


Az egy darab mobil telefonból, kütyüből kinyerhető értékes anyagokért kb. Háromszázszor annyi nyersanyagot kell feldolgozni!

A megfelelően újrahasznosított régi mobil telefonokból, kütyükből és tartozékaikból számtalan termék készíthető és rengeteg – egyébként a nyersanyag kitermelésre fordítandó - energia spórolható meg, továbbá ezek lehetnek a nyersanyag forrásai az újonnan készülő okostelefonoknak is.
Az egyik vezető mobil telefon-gyártó cég számításai szerint, ha az 1 milliárd felhasználó mindegyike csak 1 db régi készüléket adna át újrahasznosításra, 370 000 tonna nyersanyag kitermelését lehetné megspórolni, valamint 6 millió autó káros szennyezőanyag kibocsátásától lehetne teljes 
1 évre megkímélni a Földet. 

Az egyre sokasodó mobiltelefonok, kütyük élettartalma folyamatosan csökken, így a jövőben is hatalmas mennyiségű eldobandó készülékre lehet számítani. 
A gyártók komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy környezetbarát termékeket állítsanak elő és, hogy egyre kiterjedtebb hulladék visszagyűjtő hálózattal illetve korszerűbb, a hasznos anyagok 100%-os visszanyerését megközelítő újrahasznosítási technológiákkal rendelkezzenek.


Ha TE is úgy érzed, hogy szertenél tenni a Földünk megmentéséért, ezzel a jövő nemzedékéért, akkor kezd ezzel a tettel!Ne gondold, hogy ez “kis dolog” és “nem számít”! Minden apró tettünknek következménye van. Fogjunk össze és segítsünk együtt megtisztítani a környezetünket!
!!!Tegyünk együtt!!!

A
 használt mobiltelefonokat várjuk az iskolában! 

 
< Előző   Következő >

Életképek iskolánkról

20081107_1200952260_dsci0172.jpg

Partnereink


 



 
© 2024 Szederkényi Anna Tagiskola Mezőnyárád hivatalos honlapja
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.